Łabędź niemy

www.desig-n.pl silnik mercury 20 km

Łabędź niemy to duży, po części wędrowny ptak wodny. Należy do rodziny ptaków kaczkowatych i jest to jeden z najcięższych ptaków, które potrafią latać. Zamieszkuje Eurazję. Samce łabędźi niemych są zazwyczaj większe od samin. Dorosłe łabędzie cechują się białym upierzeniem oraz pomarańczowym dziobem. Nogi tych ptaków są czarne. Z kolei młode osobniki przybierają szare upierzenie i mają szaroczerwony dziób.

Pisklęta potrafią nurkować, ale już dorosłe łabędzie tego nie wykonują. Łabędzie nieme zamieszkują jeziora, starorzecza, stawy hodolane, a także zbiorniki miejskie i wiejskie. Szczególnie chętnie zamieszkiwane są te z dużą ilością trzcin. W ostatnich czasach, wiele łabędzi pozostało w kraju, by tu przezimować. W czasie zimy łabędzie wędrują do mniejsc, gdzie mogą liczyć na dokarmianie przez ludzi Jesienią, łabędzie dobierają się w pary i zazwyczaj już pozostają sobie wierne. Pary obierają swoje terytorium, które jest zaciekle bronione przez samca. Samiec odstrasza nieproszonych gości poprzez wyciągnięcie głowy i podniesienie skrzydeł.

Post Author: Damian